De eerste indruk is vaak de belangrijkste: iPad en iBook
De eerste indruk is vaak de belangrijkste en van doorslaggevend belang voor de verdere vorming van ons oordeel over iets of iemand. Een iPad en iPhone zijn net als de meeste andere Appleproducten van een schitterend design.
Dat kan ook gezegd worden van de Apple software. Er is zo goed over nagedacht. Voor Steve Jobs was design topprioriteit.

Aandacht trekken met de omslag
Het design is ook bepalend voor een iBook. De omslag is het eerste waarmee we de aandacht van de mogelijke lezer/koper moeten trekken. Wanneer ik in Apple's iBooks Store kijk, zie ik dat er het nodige schort aan omslagdesign. Om over de vormgeving van de inhoud nog maar te zwijgen. Het oog moet worden getrokken naar 'ons' omslag. Omdat het omslag niet op ware grootte is, maar slechts een icoon van een bepaalde afmeting, is dat trekken van de aandacht met behulp van het design van doorslaggevend belang.

Content
En dan inhoudelijk. Het voordeel van een iBook is onder andere dat je 'een voorbeeld' van het iBook kunt laten downloaden. Het is mogelijk een deel van het iBook in te kijken en dan pas te bepalen of je het wil kopen. Veel iBooks worden gratis aangeboden. Het iBook of iMagazine is een voortreffelijk marketingtool dat thuishoort in de marketingmix aan 'tools'. Aan het stadium van het inkijken van het iBook gaat nog een stap vooraf: de eerste statische informatie over het iBook in de vorm van mini-pagina's uit het iBook met een korte beschrijving. Maar het feit dat je een voorbeeld van het desbetreffende iBook  kunt downloaden is ijzersterk. Wanneer het iBook goed is, koop je het toch voor die paar euro's? iBooks zijn voordeliger dan fysieke boeken.

Over de aanschafprijs van een iBook
De aanschafprijs is medebepalend. iBooks die duurder zijn dan circa € 8 vallen bij mij al snel af. Ik vind het zot om voor een iBook circa € 15 of zelfs nog meer te vragen. Dan koop ik soms

liever de papieren versie. Voor zover deze beschikbaar is. Dankzij digitaal en de uitstekende iBooks Store vallen veel traditionele kosten weg en dus zou een iBook sowieso voordeliger moeten zijn dan een gewoon 'boek van papier'. Dat lijkt mij voor de hand te liggen.

Minder tekst
Terug naar de vormgeving van een iBook. In de software waarmee we het iBook samenstellen, iBooks Author van Apple, bevinden zich standaard een aantal prachtige sjablonen/templates. Wanneer u daaruit een keuze maakt, is de vormgeving al ten dele geslaagd. Met mooie foto's, een aantal korte videoclips en dergelijke, wordt uw iBook oogstrelend. Maar let vooral op de tekst. Een iBook moet korte tekstblokken bevatten die goed leesbaar zijn.

Het iBook zou in ieder geval minder tekst moeten bevatten dan een gewoon boek. De nadruk bij een iBook moet liggen op vormgeving, foto's, korte videoclips en allerlei andere interactieve multimedia elementen. Je kunt minder tekst op een pagina kwijt. Omdat het corps ( de lettergrootte) al groter moet zijn om het goed leesbaar vanaf het iPadbeeldscherm te maken.

Kleurgebruik
Het gebruik van kleur in de typografie is anders dan bij het fysieke boek. We hebben bij een iBook op de iPad vooral te maken met de helderheid van het beeldscherm. Wit mag niet overstralen want dat veroorzaakt vermoeidheid en soms hoofdpijn. Kleuren die worden aangelicht zijn anders dan kleuren in een boek. Dat geldt ook voor foto’s en video’s. Het is op een iPad allemaal veel briljanter en scherper. Mede dankzij het Retina beeldscherm van de nieuwe iPads die een hogere schermresolutie (oplossend vermogen) hebben.

Volgende blog:
iPad en eReader: appels met peren vergelijken